ca. 80 Seiten, gebunden, Lesebändchen
EUR 14,80

Pisana Promlad Volbankove ustanove v Celovcu je med mladimi literarnimi ustvarjalci na Koroškem najbolj priljubljen in odmeven literarni natečaj, ki je leta 2015 praznoval petletnico svojega delovanja. Ob tem jubileju je Volbankova ustanova skupaj z založbo Wieser ter z obema osrednjima kulturnima organizacijama, Slovensko prosvetno zvezo in Krščansko kulturo zvezo, razpisala posebno nagrado za knjižni prvenec. Po oceni strokovne žirije si jo je s svojimi družbenokritičnimi, aktualnimi in iskanjskimi pesmimi prislužil Aljaž Pestotnik.

Aljaž Pestotnik na Koroškem kljub mladosti ni novo literarno ime. Je večkratni nagrajenec preteklih literarnih natečajih Pisane Promladi, aktivno sodeluje v Društvu slovenskih pisateljev v Avstriji ter redno objavlja v literarni reviji Rastje.

Aljaž Pestotnik si je za pero pravzaprav upal prijeti šele, ko je zapustil Slovenijo, da bi na Koroškem nadaljeval svoje šolanje. Odnosi med ljudmi, iskanje samega sebe v kaotičnem svetu, ki razbija vrednote, strah in upor, psihološki selfi ji in moderni spletni zmenki, vse to ga kot mladega in še zorečega pesnika najbolj zaposluje.

Zum fünfjährigen Jubiläum der Tätigkeit von „Pisana Promlad“ der Volbankstiftung in Klagenfurt erscheint ein weiteres Erstlingswerk in der Edition „Popki literature / Knospen der Literatur“ unter dem Titel „Smeji se naj vesolje“ (Lache nur, Universum). Der Autor des prämiierten Werkes Aljaž Pestotnik (*1994 in Jesenice), begibt sich auf die Suche nach sich selbst, findet sich im World Wide Web und bei Selfies wieder und trifft in einer chaotischen Beziehungswelt auf die Härten von Angst und Widerstand.

Smeji se naj vesolje,
smeji
naši pohoti in pohlepu,
ker v vsej neskončnosti njegovi
tega ni.
Smeji se naši zemlji,
ki dovolj za vse rodi,
in smeji se,
ker vsak kosa ne dobi.

Aljaž Pestotnik: rojen leta 1994 na Jesenicah v Sloveniji. Srednjo šolo je obiskoval v Šentpetru pri Šentjakobu v Rožu, kjer je na Višji šoli za gospodarske poklice dal tudi pobudo za ustanovitev Literarne kavarne. Je večkratni zmagovalec literarnega natečaja Promladi Volbankove ustanove. Zdaj na univerzi v Gradcu študira pedagoško smer slovenščine in angleščine.