Essays
144 Seiten, Fadenheftung, Englischbroschur

ZUM BUCH
Prostor med Dunajem in Trstom, Ljubljano in Varsavo je za Jancarja (rojen 1948) predvsem „veliki kazensko poboljsevalni dom“, v katerem so gospodarji cloveskih dus dolga leta preizkusali Utopijo. Informativni, rahlo ironicni in s pisateljevim osebnim izkustvom podlozeni eseji se vedno solidarizirajo z izgnanci in osamljenci, uporniki in individualisti. Posamezniki s temno bolecino namrec najbolj nazorno pricajo o katastrofalnih posledicah spodletelega nacrta o komunisticnih nebesih na tleh te „neznane dezele“.

„Pisatelj razgrajuje (slovensko in srednjeevropsko zgodbo) z radikalno ironijo, s polemicno strastjo in iskrivo izrazno klaviaturo“.
Branko Zunec, Republika.

Drago Jancar, geboren 1948 in Maribor, lebt als Schriftsteller in Ljubljana/Slowenien. Profilierte Persönlichkeit und meistübersetzter Autor der zeitgenössischen slowenischen Literatur. Veröffentlichte zahlreiche Bücher, Romane, Erzählungen, Dramen. Seine Essays erscheinen in internationalen Zeitschriften. Er erhielt neben anderen Auszeichnungen den wichtigsten Literaturpreis Sloweniens (France-Preùeren-Preis), 1994 Preis für europäische Kurzprosa, Arnsberg.