Roman
204 Seiten, Fadenheftung, Englischbroschur
 
ZUM BUCH
Ponatis tega uspesnega romana kaze, da ima avtor svojo stalno poetiko: pred nas postavlja kafkovsko usodo zbeganega prisleka, ki v slovenski provinci dozivlja brutalni pritisk druzbenih in zgodovinskih sil v svetu pred in med vojasko katastrofo. Sijajni opisi pijancevanj, vrocicne spolnosti, mucnih blodenj, nacionalisticnih in fasisticnih strasti ter propadlih ljubezni v mracnem zivljenjuÔobstrancev pa nazorno izrisujejo zivo ozadje, na katerem tragedija posameznika drzi zrcalo sirsi zgodovinski tragediji. „Severni sij“ ali „aurora borealis“, ki s svetlobo na nebu po ljudskem izrocilu napoveduje usodne spremembe na zemlji, tako ne omogoca le pogleda na barbarstvo zgodovine, ampak pomeni tudi izvrstno metaforo za moralno in estetsko prico nasilja v sodobnem casu, v katerem ne bi hotel ziveti nihce, a moramo v njem ziveti vsi.

„Severni sij je bil nad Mariborom leta 1938, v avtorjevi zgodbi pa napoveduje zgodovinsko katastrofo, ki ji ne ubezijo ne Maribor ne literarni junaki te knjige.“
Knjiga. 

Drago Jancar, geboren 1948 in Maribor, lebt als Schriftsteller in Ljubljana/Slowenien. Profilierte Persönlichkeit und meistübersetzter Autor der zeitgenössischen slowenischen Literatur. Veröffentlichte zahlreiche Bücher, Romane, Erzählungen, Dramen. Seine Essays erscheinen in internationalen Zeitschriften. Er erhielt neben anderen Auszeichnungen den wichtigsten Literaturpreis Sloweniens (France-Preùeren-Preis), 1994 Preis für europäische Kurzprosa, Arnsberg.